به گزارش ایکنا، کرسی علمی ترویجی «الزامات تفکر عقلی در شناخت قرآن به قرآن از منظر مطالعات میان رشتهای» روز گذشته ۱۱ دی در پژوهشکده مطالعات میانرشتهای قرآن دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.
این نشست به ریاست علیرضا طالبپور، دانشیار دانشکده مهندسی و علوم کامپیوتر و مؤسس و عضو وابسته پژوهشکده مطالعات میانرشتهای قرآن و با سخنان ابتدایی او آغاز شد و از مجری طرح، محمدامین شاهجویی، استادیار گروه پژوهشی حکمت معاصر و فلسفه اسلامی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی خواسته شد تا پس از اشاره اجمالی به شرح سوابق فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود به طرح تفصیلی نظریه مطرح در قالب کرسی بپردازد.
محمدامین شاهجویی در ۵ سرفصل اصلیِ حقیقت قرآن، اعجاز قرآن، رسالت قرآن، جاودانگی قرآن و سرانجام فهم قرآن، مستند به کتاب قرآن در قرآن از آیتالله جوادی آملی، مجلد نخست دوره تفسیر موضوعی قرآن ایشان، و نیز با استناد به بالغ بر شصت جلد از آثار این مفسر که عمدتا آثار تفسیری ایشان است، به ارائه دادههایی پرداخت. از نظر او، شناخت قرآن به قرآن که شرط لازم تفسیر قرآن به قرآن نیز هست، فارغ از طرح پارهای از مهمترین مفاهیم، به ویژه فلسفه الهی و مباحث الهیات بالمعنی الأخص فلسفه، ناممکن است.
سپس ناقدان به نقد طرح نظرات ارائه شده پرداختند. حجتالاسلام محمد سادات منصوری، پژوهشگر مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، و در ادامه علیرضا فخّاری، دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی در چند مرحله سوالات، ابهامات و دیدگاههای انتقادی خود را مطرح کردند و مجری طرح نیز در چند نوبت به ارائه پاسخهای خود پرداخت و گفتوگوهای صریح، انتقادی و با رویکرد علمی میان دو طرف شکل گرفت.
افزون بر این برخی از اعضای هیئت علمی پژوهشکده مطالعات میانرشتهای قرآن نیز وارد بحث شده، به طرح دیدگاههای موافق یا انتقادی خود نسبت به مباحث مطرح شده پرداختند که مورد استقبال حاضران و مستمعان نشست قرار گرفت.
در انتها ریاست نشست نیز به طرح نظرات و پرسشهای خود پرداخت و جمعبندی از کلیه مباحث مطرح شده ارائه داد و در نهایت اعلام کرد که کرسی نظریهپردازی علمی ترویجی، پس از ایضاح برخی از ابهاماتی که مورد سوال ناقدان بود و نیز با پارهای از اصلاحات، توسط مجری طرح، مورد قبول قرار گرفته و مثبت ارزیابی میشود.
دانلود فایل